Saturday, February 26, 2011

Perubatan Secara Islam - Berbekam

Assalamualaikum semua...

Kali nie sy ingt nak share about perubatan cara Islam iaitu berbekam...mengikut amalan2 Nabi Muhammad S.A.W, baginda sgt menggalakkan umatnya untuk mengamalkan berbekam. Kerana dgn berbekam darah2 kotor dapat dibuang dr badan dan melancarkan perjalanan darah yg bersih. 
Sbnrnye niat nak share nie sbb nak bgtau skit pengalaman berbekam. first time kut sy buat bekam nie. ngilu gak mse mle2 tu. mle2 skali tukang berbekam tu urut bdn pastu die cerita la ape yg ada dlm badan nie ha...seram sejuk gak mle2 dgr bile die cerita...antara2 mslh nye - pundi kencing bermasalah, buah pinggan, paru2 penuh dgn air dan lendir, darah pekat dlm jantung (boleh jd strok), dan banyak angin. ini antara yg sy ingt la...ada kut die ckp yg len dh x ingt la...pastu die vakum gne cawan bekam tu...mcm nie bntuk die

kpd spe2 x pnh tgk..nie la cawan untuk berbekam...lps die vakum tu...die cucuk ngan pisau kut rse nye...die cucuk2 mcm kene gigit semut api...terse ngilu gak...tahan je la,maklum la first time...pastu die sedut lg...time nie drh toksik kuar...die tunjukkn darah toksik tu....x mcm drh biasa...xda bau hanyir atau meleleh cair mcm drh biasa...sy rse dlm 15minit-20minit je proses berbekam nie...tp ape yg sy dpt rse lps tu, bile bernafas,mcm kosong je dada nie...mcm xda traffic jam la kt dlm dada nie...tu yg pling pnting...sbb kalo nafas x smpi kt otak..kita rse cpt pnt...akhirnya...selesai gak berbekam...sbnrnye berbekam nie umpama kita pergi service keta kite tukar minyak hitam...mcm tu la...digalakkan untuk berbekam 6bulan sekali..itu adalah saranan org yg berbekam sy tu la...lps nie sy ingt nak buat buku service untuk badan sy gak la...hehehe...so smpi mse nye tukar minyak hitam,tukar oil filter kasi lancar skit minyak tu jln...hhehehe...setakat nie dlu la...sesape rse bdn lemahke pergi la berbekam...smoga dgn berbekam kita dpt mengikut slh satu sunnah Rasulullah S.A.W...InsyaAllah
 

Thursday, February 24, 2011

Faceblog

SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH


Edit

Tuesday, February 22, 2011

Photo2

Hari nie ingt nk share skit kerja2 masa kosong yg diisi...nk update gak dgn gambar hasil sendiri...kalo rse x puas hati dtg la menghadap hamba yg lemah nie dan tunjuk ajar ku sifu..hahaha..


 ini aje untuk kali nie...niat mmg utk post shorty2 je...wassalam

Monday, February 21, 2011

Maulud Nabi Muhammad S.A.W

Tanggal 15 Februari 2011 bersamaan 12 Rabiu'l Awal 1432 H, kita telah menyambut ulang tahun maulud Nabi Muhammad S.A.W. Di negara kita, kita dapat lihat pelbagai cara untuk menyambut Maulud Nabi, antaranya ialah perarakan di setiap negeri. Berbagai ragam, fesyen baju, tema, sepanduk dan lagu semata2 untuk mengingat kembali junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W. Malah tahun ini dengan tema 1 Malaysia, pelbagai kaum, bangsa, dan agama turut serta untuk menyambut maulud Nabi kita nie. Semoga dengan penyertaan mereka, mereka akan memperolehi hidayah untuk memeluk Islam kerana junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W. 



Bukan tentang perarakan menyambut maulud ini yg sy nk ceritakan. Tapi tentang bagaimana kita nk 'adapt' sunnah Nabi Muhammad S.A.W dalam kehidupan harian kita. Sy nk huraikan sikit apa yg sy dapat dari Forum Perdana Islam - Maulidurasul yg sy hadir pada hari Jumaat baru2 nie 18 Februari 2011 di Surau Al-Mustaqim AU5,KL. Panel forum tersebut ialah Ustaz Zul (nama penuh x ingt) dan Ustaz Kazim Elias AlHafiz. Sangat tersentuh bagaimana mereka huraikan kehidupan Rasullullah S.A.W dalam kehidupan baginda berlandaskan syariat ISLAM. Malah bagaimana sahabat2 Rasul S.A.W mengasihi baginda. Kita mungkin tak mampu untuk mendapatkan tahap kasih kepada Rasulullah S.A.W sepertimana sahabat2 Rasulullah S.A.W. Tapi sekurang2 nya kita mencuba. InsyaAllah.

Kita lihat kepada sejarah seorang sahabat Nabi Muhammad S.A.W, Saidina Abu Bakar As-Siddiq. Beliau pernah berjalan bersama seorang lagi sahabat dan lalu di sebuah lorong(dulu di situ terdapat sebatang pokok) dan beliau tiba2 menunduk kan kepala. Lalu sahabat tadi bertanya "Kenapa engkau menunduk kan kepala wahai Abu Bakar?" Lalu Abu Bakar r.a menjawab, "Suatu ketika ketika aku berjalan bersama Rasulullah S.A.W di sini, lalu baginda tunduk (di bawah pokok tersebut), lalu aku pun turut mengikuti apa yg dilakukan Rasulullah S.A.W." Lihat bagaimana seorang sahabat mengasihi Rasulullah S.A.W sehingga begitu sekali mereka mengikut Rasulullah S.A.W. Begitu la kerdil nya kita. MasyaAllah. Jadi kita tak perlu ikut nak tunduk kepala seperti Abu Bakar r.a. lakukan. Cukup la sekadar kita ambil iktibar dan pengajaran bagaimana kita nak mengasihi Rasulullah S.A.W.

Rasulullah S.A.W pernah bersabda, "Aku telah tinggalkan kepada Umatku dua perkara,selagi mana kamu berpegang kepadanya, kamu tidak akan sesat selama2nya,iaitu AlQuran dan Sunnah Rasulullah S.A.W." Jadi dua perkara tersebut hendaklah dipelajari dan bukan sekadar membaca. InsyaAllah sama2 kita terapkan nilai2 dan akhlak2 Rasulullah S.A.W dalam diri kita. Apa yg kita lakukan adalah kerana kita ikut Rasulullah S.A.W. cara kita berpakaian, bersosial, bergurau, berkeluarga, mengajar anak2 sehingga lah kepada cara memerintah negara dan berpolitik. Semuanya telah diajarkan di dalam dua sumber utama kita iaitu Al-Quran dan Sunnah Rasulullah S.A.W. 

Salam Maulidur Rasul 1432H Dari Saya...sallu a'la rasulillah muhammad mustafa...


 

Wednesday, February 16, 2011

How to repair cracked windows?

video
watch this video and find out how to repair your car's cracked windows. it is very easy. u can do it by yourself.

Have a try guys...then see the result...hehe

Tuesday, February 15, 2011

What a try!!!

Salam all...

Just nk share ape yg my cousin and my brother buat ble dtg umah aku kt ganu...title post nie mcm pelik jer...aku pn not sure the best title to put...hentam jer la...

Nie la diorg buat ble dtg kt ganu nie...yg jd mangsa nye adalah aku...sbb nye...aku cbe2 shoot gambar diorg tepi pantai sblum matahari terbenam...ini la hasil nya...kene cri angle2 yg baik...nie yg aku cbe dan hasil nye terjadi mcm nie...ape komen korg???


 diorg nie posing seakan2 tgh berlwan spt samurai...ssh gak sbnrnye nk suruh model2 berposing...x sangka sesusah itu...so ape kt anda smua ttg gmbr nie???

next...

nie sepupu aku...perasan handsome la kut kalo aku suh posing...hehhee..tp sbnrnye aku x shoot mke die..jht tak????hahhaa...aku nk shoot matahari tu...so kalo gmbr matahari shj mcm kosong je gmbr aku,aku perlu kn prop..so die la jd prop utk gmbr nie...ala2 samurai seluar pendek...kalo x pnh jmpe samurai sluar pendek nie la die...hahha

next...
yg ini plak adik aku yg macho ala2 indi band...hehee...aku pn suh gak die posing ala2 samurai...ada la gaya nye walaopn gne kayu tepi pantai jer...

next...

sila jgn tiru aksi ini di rumah..tepi pantai xpe..hehhee...lps beberapa kali trial...bru la dpt posing maut nie..smpi koyak kut hamstring...hahhaa...sorry afffan..tp xla teruk sgt...minor je...

next...
berani bermain dgn exposure...begini la hasil nye...kalo ada spe2 nk komen bleh la...kritikan membina ye...hehehe..

(p/s: nikon D3000 dgn beberapa setting dan editing gne lightroom dan photoshop cs2)

Tuesday, February 8, 2011

Hadiah ter'gile' untuk anak




ini hadiah nye.hehehe...ini la hadiah seorang star hollywood Sean Diddy Combs untuk anak die berumur 17 tahun. sebuah keta mahal. mahal nye keta nie setanding dgn harga rumah di UK. harga dia 250,000pound. ini kaya melampau nie. 

kita nie sbg org islam tak perlu la nak menyuap anak2 dgn harta kebendaan duniawi. nti mereka akan rse sentiasa tidak cukup. sbnrnye keta yg 'star' nie beli sbnrnye keta yg kedua, kan itu satu pembaziran. pembaziran itu satu amalan syaitan. kita mintak jauh la dr sifat2 begini jika kita kaya raya satu hari nti. NAUZUBILLAH
MayBach (rear site)

Nabi Muhammad S.A.W melarang umatnya untuk bermegah2 dgn harta yg diperolehi. Di akhir zaman nie, majoriti memandang kebendaan atau dipanggil materialistik. itu la kalo la star nie seorang islam yg kaya raya (die mmg kaya la) maksud nye kalo la dia nie seorang muslim dan mukmin, best la ummat islam, byk harta die bleh sponsor untuk menyebarkan islam. Dia bleh membelanjakan harta dia untuk jihad ke jalan Allah..sungguh besar die pnye ganjaran. Subhanallah...



Kalo korang nak tau hadiah yg paling mahal aku pnah dpt dr parents aku ialah kasih sayang dan didikan agama...kalo bkn kerana didikan agama, aku rse diri aku akan tersongsang jauh..hehe...ape2 pn hadiah yg korang dpt dr parents korang bersyukur la, jgn la meminta lebih2...kalo korg dh berduit, belum tentu kita dapat memberi ape yg diorg bg mse diorg jge kite dlu...wallahua'lam..

Monday, February 7, 2011

Mengejar Harta Dunia

 
Abu Hurairah Radhiallahuanhu meriwayatkan Nabi Muhammad S.A.W bersabda : 

"Sesiapa yang mengejar dunia dengan tujuan mengelak daripada meminta-minta dan dengan tujuan menjaga anak isterinya daripada memakan harta curi, harta samun dan sebagainya, dan dengan menjaga hubungan dengan jiran tetangga, dia akan bertemu ALLAH di akhirat kelak dengan wajah yang berseri-seri umpama bulan purnama"

Adakah salah untuk kita mengejar harta dunia. Allah tidak pernah melarang tetapi Allah s.w.t lebih menyuruhkan hamba nya untuk mencari harta dunia dengan niat bkn menunjuk2 dan membuat maksiat. 

Kalo la kita mencari kekayaan ttp kita membelanjakan duit2 kita ke arah kemaksiatan, nescaya kita tergolong dlm golongan org2 yg lalai. Hadis ini menggalakkan kita supaya kita berbuat kebajikan dgn kemewahan yg sedikit ini dengan org2 yg memerlukan. 

Aku ske hadis ini sbb ia bleh jadi peringatan kat aku, walopun rezeki Allah bg dengan byk tp kte x membelanjakan ke arah kebaikan nescaya Allah akan balas samaada balasan di dunia atau di akhirat. Nauzubillah.

Allah S.W.T berfirman: 

" Bermegah-megahan telah melalaikan kamu, sampai kamu masuk ke dalam kubur. Sekali kali tidak! Kelak kau akan mengetahui (akibat perbuatanmu itu ), kemudian sekali kali tidak! Kelak kamu akn mengetahui. Sekali kali tidak! Sekiranya kamu mengetahui dengan pasti, nescaya kamu benar-benar akan melihat neraka Jahim, kemudian kamu benar benar akan melihatnya dengan mata kepala sendiri, kemudian kamu benar-benar akan ditanya pada hari itu tentang kenikmatan (yang megah di dunia itu) " 
Surah At-Takathur (102: 1-8)
Bagi aku, ape yg dapat aku katakan kt sini, niat untuk mengejar harta dunia  yg sikit ni perlu niat yg baik supaya kita dapat redha Allah dan keberkatan rezeki kita. Bahagi2 kan lah harta kita kepada ibubapa yg telah menjaga kita dr kecil, isteri, anak2, org2 yg dlm kesusahan, sedekah dan zakat. 

Dua syarat untuk mencari harta dunia ini: 

1) Mencari dengan cara yg halal 

2) Memasang niat yang baik ketika mencari harta
  • dengan tujuan supaya tidak meminta-minta daripada org lain
  • dengan tujuan untuk menyara keluarga
  • dengan tujuan membantu mereka yg memerlukan
Kalo lihat sejarah sahabat2 , mereka yg kaya raya tidak pernah bermegah2 dgn kekayaan mereka bahkan mereka menyalurkan harta mereka untuk pembangunan islam dan jihad ke jalan ALLAH. Ini lah sbnrnye saranan Nabi Muhammad S.A.W. 

Smoga kita bertambah baik dan diberkati Allah di dunia dan akhirat. Amin

(p/s : ingatan untuk diri ku dan juga pembaca blog)

reference: Tundukkan Hati oleh Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat & Annual Bakri Haron

Friday, February 4, 2011

Soccerplayer ALL STAR 2011 - CONT'D

Salam guys...sambungan kepada entry sblum nie...kali nie dgn penuh aksi...hehehe...saksikan lah aksi2 mendebarkan...hehhee




ref...ko tgk jer aku kene tolak...ish333...hehehe..anyway good job ref
cik nor...sini sini aku kosong nie...

 game kali nie sbnrnye lg bgus dr sblm2 nie...all players control ball dgn bgus..cme mungkin stamina xda...control ada stamina xda umpama keta besar pakai minyak ron95...hahaha...pndi2 plak aku umpamakn...mcm karam singh plak kn..hahaha...




ali...belakang ko nie...cpt passing...tepi pn ada
















man, clear ball cpt..baju biru tu dah kejar


taufiq dan azman chubb...defence yg mantop...hehhee...separuh mse ke3 aku main defence jer...aku follow je diorg sbb nk buat offside trap...sgt menjadi...hahhaha...so aku x pnt2 la nk kejar bola..cerdik x??time ble dh pnt la...kene la cover line skit...offside x bleh kire dh pakai jari...pakai jari kaki pn x ckup gak..hahaha...mntk maaf ye baju biru...nti kte lawan lg...amacam???


mengikut aku pnye pndgn, formation ptut nye mcm nie...mat lang dan lan forward, cik nor, faudzi midfielder...aku ngan faisal defensive midfielder, hairul lastman, zul, taufiq dan azman chubb, mat ghan defence, mazuki wing, shamsul playmaker...amacam??aku pikir bleh try mcm nie...try n error la kte kn...

ape nie paparazi snap pic aku...aku nk men pn x sng
ha...amik ko.ingt bleh lps aku ke???
pnt dh wei nk kejar...aduh...
amik ko...iyaakk...gollll...
org kte die nie iron man..btul ke..kre org kuat la..captain nie..jgn men2...
smbil tu gelak la ble dh gol...nk wt mcm ner...nasi dh jadi bubur...

Nike Manchester United Home Short Sleeve Jersey 2010/2011 - XX Large

Manchester United FC - Official Reversible Knitted Hat



kejar jgn x kejar...
ape lg...ble mau menambah lg koleksi aksi2 yg menarik dan mendebarkan...pertembungan hari tu menambah pengalaman kami...hehehe..mungkin next time...kami dh tahu kelemahan korg...tgg la aksi kami pada masa akan datang..hehehe...semangat sukan untuk bank...hehehe...see ya...

Soccerplayer ALL STAR 2011

Salam guys, msti korang tertnye sape la soccer player ALL STAR tu???...hahahaha...masuk bakul angkut sndiri...konon2 star la..wutever la tp ttp star cap ayam...okay la tu kut...hehhee...ini la team yg aku mksud kan...hehehehe...
ini lah barisan kita...yang penat berjuang...heheheh...

untuk taun 2011, first game ktorg ialah lawan JKS HQ...taun lps ktorg kalah ngan diorg...taun nie kalah gak..hehehe...meh kte tgk aksi2 pemain2 star nie...photograher kali nie ialah ceriteraaniza credit to her...heehe


captain susun strategi molek skit k...hehehe

serius gak captain nie...good job captain..no 9 tu aku ler...konon2 ronaldo la...

stylo larr bro...

clearance
sini la bola woit
mne bola???
yehaaa...


mana org nie wei...naik atas lagi...
ini sebahagian aksi2 all star soccer player utk taun 2011...ada byk lg nie wei...pnt aku nk upload...internet plak tbe2 slow...adushhh...nti dh okay bru la aku upload byk lg...see ya



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...