Saturday, February 26, 2011

Perubatan Secara Islam - Berbekam

Assalamualaikum semua...

Kali nie sy ingt nak share about perubatan cara Islam iaitu berbekam...mengikut amalan2 Nabi Muhammad S.A.W, baginda sgt menggalakkan umatnya untuk mengamalkan berbekam. Kerana dgn berbekam darah2 kotor dapat dibuang dr badan dan melancarkan perjalanan darah yg bersih. 
Sbnrnye niat nak share nie sbb nak bgtau skit pengalaman berbekam. first time kut sy buat bekam nie. ngilu gak mse mle2 tu. mle2 skali tukang berbekam tu urut bdn pastu die cerita la ape yg ada dlm badan nie ha...seram sejuk gak mle2 dgr bile die cerita...antara2 mslh nye - pundi kencing bermasalah, buah pinggan, paru2 penuh dgn air dan lendir, darah pekat dlm jantung (boleh jd strok), dan banyak angin. ini antara yg sy ingt la...ada kut die ckp yg len dh x ingt la...pastu die vakum gne cawan bekam tu...mcm nie bntuk die

kpd spe2 x pnh tgk..nie la cawan untuk berbekam...lps die vakum tu...die cucuk ngan pisau kut rse nye...die cucuk2 mcm kene gigit semut api...terse ngilu gak...tahan je la,maklum la first time...pastu die sedut lg...time nie drh toksik kuar...die tunjukkn darah toksik tu....x mcm drh biasa...xda bau hanyir atau meleleh cair mcm drh biasa...sy rse dlm 15minit-20minit je proses berbekam nie...tp ape yg sy dpt rse lps tu, bile bernafas,mcm kosong je dada nie...mcm xda traffic jam la kt dlm dada nie...tu yg pling pnting...sbb kalo nafas x smpi kt otak..kita rse cpt pnt...akhirnya...selesai gak berbekam...sbnrnye berbekam nie umpama kita pergi service keta kite tukar minyak hitam...mcm tu la...digalakkan untuk berbekam 6bulan sekali..itu adalah saranan org yg berbekam sy tu la...lps nie sy ingt nak buat buku service untuk badan sy gak la...hehehe...so smpi mse nye tukar minyak hitam,tukar oil filter kasi lancar skit minyak tu jln...hhehehe...setakat nie dlu la...sesape rse bdn lemahke pergi la berbekam...smoga dgn berbekam kita dpt mengikut slh satu sunnah Rasulullah S.A.W...InsyaAllah
 

4 comments:

Embun Pagi said...

teringin tapi takut..huhuhu

leomadrigal said...

cbe jer...x skit la..hehe

ada mokhtar said...

i pulak yang terasa sakit bila tengok orng berbekam... cuak lor.. hehe

leomadrigal said...

kalo u berbekam bknnye u bleh tgk ...hehee...skit pn mcm kene gigit semut jer..hehhee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...