Tuesday, December 7, 2010

Di Sebalik Pelarasan Harga Minyak















3 December yang lepas negara kita digemparkan dengan pelarasan subdisi minyak RON95. Maka dengan ini, harga minyak telah terjadi kenaikan sebanyak 5 sen iaitu dari RM1.85 hingga RM1.90 seliter. Ramai memberi respon yang agak negatif di sebalik pelarasan sudsidi. Ini kerana, Menteri di Kementerian Perdagangan Dalam Negeri,Koperasi dan Kepenggunaan, Dato' Ismail Sabri Yaakob telah memberi jaminan bahawa tiada kenaikan pada harga minyak RON95 untuk sehingga akhir tahun 2010. Tetapi apa yang berlaku adalah sebaliknya.

Apa nak jadi la dengan keadaan negara kita sekarang. Rakyat memang ingin pemodenan dan pembangunan, tetapi dengan cara ini, rakyat asyik teraniaya. Bagi penulis, budget 2011 yang diumumkan PM negara kita tidak begitu efektif. Aku bukan la pandai sangat, cuma berdasarkan pemerhatian dan bacaan dari sumber2 yang boleh dipercayai, budget 2011 hanya la semata2 untuk kepentingan kroni2. hmmm...Penulis cuma memberi pandangan kerana percaya negara kita negara demokrasi.

Bila la kita boleh lihat Malaysia jadi transformer. Bertukar rupa. Bertukar kerajaan. Bertukar undang2. Bertukat Pemimpin. Dan yang paling penting, bertukar dari Negara Sekular kepada Negara Islam yang diwar2 kan oleh Nabi Muhammad S.A.W dan khulafa ar-rasyidin. Selamat menyambut Maal Hijrah 1432H.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...